maanantai 13. toukokuuta 2013

Tiedotuskriisi muhii lintuharrastajien keskuudessa - välit ovat erittäin tulehtuneet

"Bongariliiton tiedotus on aivan retuperällä", toteaa Liisa-Lasse Kulkunen, himobongari ja perheenisä, ja ryystää ABC:n kahvikupista kolme tuntia vanhaa sumppia. "On mielestäni pöyristyttävää, ettei esimerkiksi useita kertoja bongattavana ollutta lintua pidetä hallinnassa useita tunteja joka vuorokausi. Maksan rahaa siitä, että muut päivittävät jatkuvasti minua kiinnostavia lintuja."

Liisa-Lasse ei ole huolineen yksin. Yhä useammat bongariveljet ovat havainneet, että tiedottaminen on lähes katastrofaalisen huonoa. Esimerkiksi huippubongaaja ja Suomen mestari Adolf Kikipää menetti viime vuonna eliksen, kun paikallista mustahaikaraa ei päivitetty välittömästi uudestaan.
"Olisin ehtinyt lintuun, jos olisin lähtenyt, ja joku olisi kertonut päivityksenä sen, missä Lauttasaari on", surkuttelee Kikipää. "Kaikilla suomalaisilla ei vain ole nippelitietoa näistä pikkuasioista. Ei sitä jokainen voi vain avata Tiiraa ja katsoa jonkin tornin paikkaa, tai käyttää navigaattoria kun se ääni on kovin ärsyttävä."

Kikipää ja Kulkunen peräänkuuluttavat paikallisharrastajilta sympatiaa ja tunneälyä. "Paikallisjärjestöjen tulisi nyt ottaa kuppi kauniiseen käteen ja miettiä, keitä varten he ovat olemassa. Nimittäin minua", sanoo Liisa-Lasse. Kikipää nyökyttelee vieressä vakavan näköisenä. "Jos alueella on vain esimerkiksi kolme harrastajaa, on mielestäni vähintään kohtuullista, että he jakavat vuorot pitääkseen hallussa maaliskuista jalohaikaraa. Itsellänihän on töitä ja muutakin menoa", toteavat he kuin yhdestä suusta. Molemmat kaipaavat myös bongariverkosta reaaliaikaista tiedottamista jokaisesta mahdollisesti kiinnostavasta harvinaisuudesta.

Kikipää painottaa myös sitä, että kaikilla suomalaisilla ei ole mahdollista tässä vaikeassa taloustilanteessa keskittyä esimerkiksi määrityskysymyksiin. "Työnjako on jokaisen menestyvän organisaation perusta", toteaa Kikipää. "Jos muut etsivät, määrittävät, pitävät hallussa ja tiedottavat linnuista, ei minun tarvitsisi käyttää aikaani kirjoittaakseni nettiin tällaista paskaa vaan voisin saada kokemuksia, joiden avulla kansantalouden kestävyysvaje saataisiin korjattua hetimiten", sanoo hän kokemuksen tuomalla varmuudella.

Pinnanraksimis- ja splittaustoimikunnan jäsen, Jürgen Fister, ei halua etsiä nyt syyllisiä. "Katse pitäisi luoda eteenpäin. Minulla on ollut vaikeaa ja hankalaa", sanoo Fister. "Lisäksi näiden asioiden pohtiminen kuluu energiaa, jonka voin käyttää siihen, että perehdyn Afrikan taksonomian uusimpiin muutoksiin. Lisäksi on ollut kovin vaikeaa", sanoo hän ja sulkee puhelimen.

BAB seuraa tilannetta järkähtämättä ja hieman hämmentyneenä.


6 kommenttia:

 1. Tyyli alkaa muistuttaa jotain putous-sketsiä. Oletko käynyt Jani Volasen kanssa sieniretkellä. Hyvää settiä!

  Noi päivitysvaatimuksethan ovat kaikki 99 % samalta tyypiltä, jonka nimen kaikki tietää..

  VastaaPoista
 2. Niimpä. Tyypillinen bongari käyttäisi sitä mitä suurin osa on aiemmin käyttänyt: odotellaan päivityksiä ja odotellaan sitä tietoa minkä jo paikalla olevat antavat. On mielestäni typerää ruinata päivityksiä jossain bongariverkossa. Ei ole kerta tai kaksi kun päätökset lähteä on tehty päivityksestä: naurettavaa hötkyilyä päättää lähteä ja vaatia sitten päivityksiä. Jos ei osaa tehdä päätöstä lähtemisestä niin joko tekee niin että odottaa päivitystä tai sitten vain menee sinne paikan päälle ja mahdollisesti nuijaa. Järjetöntä kitinää.

  Mustajalkatylli on ollut bongattavana jo vuonna 2011 ainakin kaks kertaa, ja vielä kaiken lisäksi lähempänä. Täytyy olla todella pinnanpuutteinen jos ajaa suoraan Kokkolaan katsomaan sitä ja valittaa vielä netissä siitä ettei sitä päivitetä koko ajan. Kokkolaan voi ajaa katsomaan coromandusta, ei sinne mitään mustajalkoja mennä katsomaan. Jumalauta mitä dudeilua!

  VastaaPoista
 3. Pennatus hallussa pitkän aikaa koti kaupungissa Helsingissä. Ei tule ainuttakaan lintutiedotusta! Pinnakärki ehditään kuitenkin hyvin soitella taas paikalle. Miksi Bad-Ass nyt vaikenee? Bongarilitolta nyt on turha mitään edes odottaakaan . .

  VastaaPoista
 4. BAB ei vaikene, BAB työstää juuri kirjoitusta!

  VastaaPoista
 5. Ja SAMA MIES taas puikoissa kuin Keravalla gypsin kanssa..?! Joo, ei viesti lähtenyt.. Niin, ei silloinkaan.. Niinpä niin.. Ja Liitto näköjään vielä uskoo saman miehen jatkuvia satuja.. Hoh hoijaa.. Puhelurinki - Bongariliitto, tilanne nyt 3 - 0, eli sama kuin ruotsimatsissa.. Eli turpiin tulee..

  VastaaPoista