tiistai 21. toukokuuta 2013

Pennatus ja Perusbongari

Bongariliitto on perustettu aikoinaan vastaiskuksi vallinneelle pimityskulttuurille. Jostain syystä rehellisiä harrastajia alkoi pänniä se, että samalta paikalta tehdyistä haviksista luettiin myöhemmin RK-katsauksista. Olkoonkin, ettei pattikowien aikana erotettu immeriä adasta ja stagna oli kovaa kamaa - olihan isomilvuskin vielä ihmismuistin aikaan kova laji.

Pimityskulttuurin vastaiskuksi kehiteltiin jos jonkinlaisia härveleitä. Raripuhelin, tekstihakua ja lopulta nykyinen tekstiviestijärjestelmä joka jo kaipaisi uudistusta. Teknologian kehittyessä ajateltiin ongelmien poistuvan. Kun jokaisella on joka tapauksessa kännykkä taskussaan, niin viestien lähettäminen olisi helppoa ja kynnys siihen olisi matala. Periaatteessa näin kai tapahtui. Ainakin jokainen viiden puupennin harrastaja voi liittyä nykyään Bongariverkkoon, kohta varmaan suoraan Tiiran kautta.

Sen sijaan pimitys- ja hyväveliverkosto on ankkuroitunut syvään nykyisiin  rakenteisiin. Helsingin pennatuksen tapauksessa tunteet pulpahtivat syystäkin pintaan verkossa käytävässä jälkipyykissä.

Mitä tapahtui? Harrastaja B näkee Kilosta käsin kohti Maltsua lentävän pennatuksen. Tätä on osattu jo odotellakin. Havainnoitsija B soittaa havainnoitsijalle P, joka piipittää linnun. Havainnoitsija P lähtee linnun perään. Pennatus nähdään seuraavaksi Maarin tornista. Ohitusaika, puoli ja suunta ilmoitetaan heti; tekstiviestissä ilmoitettu ohitusaika on 14.21 ja piippi tulee 14.23. Tätä nopeampaa tiedotusta tuskin saakaan. Klo 14.26 ilmoitetaan linnun kadonneen metsän taa klo 14.23. Paikalla on ilmeisesti viisi tai useampi veljeä.

Tämän jälkeen seuraavaan viestiin kuluu yli puoli tuntia. Klo 15.01 kerrotaan, että lintu ohitti hienosti Maltsun mäen ja katoaa pohjoiseen. Noin 20, joista eräs harrastaja V. Tämä eräs kertoo myöhemmin, että löysi linnun joskus noin 14.27 ja delegoi tiedottamisen muille. Joku viesti ei ollut lähtenyt. Mitä tehdä? sen sijaan että kuka tahansa olisi tehnyt lisäviestin (ei maksa paljoa pennatuksen kohdalla!) pyöritellään peukaloita toisten perseissä ja kuolataan pennatuksen perään. Havainnoitsija V lähettää illalla pahoittelut ja anteeksipyynnöt ja ottaa vastuun tapahtumasta. Muut pinnan kuitanneet ovat hyvin, hyvin hiljaa poislukien eräs tunnettu petomies. Havainnoitsija P, joka oli siis itse hoitanut tiedottamisen ENNEN kuin lähti linnun perään avautui verkossa ja syystä. Tästä syntyi kunnon kähinä.

Keitä olivat ne noin kaksikymmentä muuta "bongariveljäe" joista yhdenkään pienessä kupolissa ei raksuta, että viestejä voisi kenties lähettää useammankin? "Joku on lähettänyt viestin, kukaan ei siis tee mitään" on uskomattoman surkea esitys. Pinnarista voisi selvitellä sen, ketkä olivat ne suuret urhot, jotka tulivat mäelle, bongasivat pennatuksen ja poistuivat tyytyväisinä. Uskallan useampaakin petobongausta seuranneena sanoa sen, että lintua katsotaan ensiksi puoli minuuttia, sitten kätellään, soitellaan kavereille, välillä kysellään "missä se nyt on", sanotaan ääneen joku Jonssonista luettu itsestäänselvyys ja jatketaan kovaäänistä iloitsemista. Välillä ehditään vastata puhelimiinkin. Linnun seuraaminen lopetetaan liian aikaisin ja viimeinen päivitys laitetaan puolitoista tuntia myöhemmin kun viimeinen poistuu.

Tiedotusvelvollisuus eli perusta, jolle koko Bongariliiton toiminta rakentuu ja jonka huojuttaminen vaarantaa koko bongauksen tulevaisuuden Suomessa  on hakusessa kymmeniltä pääkaupunkiseudun bongareilta. Tämä ei ole hyvä asia.Suurin osa harrastajista saa enemmän viestejä kuin lähettää. Jos ei edes niissä harvoissa tilanteissa kun itse pitäisi antaa edes siihen on niin sanottu vapaamatkustaja, eli loinen. Kun tämä yhdistyy siihen kun kova rari menee Hesan yli, on paitsi loinen, myös muiden pinnansaannin tiellä eli riski koko järjestelmälle.

Havainnoitsija P:n avautuminen verkossa oli vähintäänkin aiheellista, mutta vielä oireellisempaa on keskustelussa havaittu ensimmäinen reaktio haukkua kyseistä bongariveljeä sähläriksi kun vuosia sitten ei jotain ihahaata (...) osattu piipittää oikein. Tai siis osattiin mutta ensin haukutaan kun joku kehtaa napauttaa julkisest, tosiasiat voi tarkistaa jälkikäteen. Tämän lisäksi keskusteluun on saatu myös tunteellisia anteeksipyyntöjä ja enontekiöläinen antibongari valittamassa siitä, miten muut valittavat.

Jokainen voi itse miettiä päässään onko tällainen toiminta perusteltua oikeastaan mitenkään. Bongariliiton ohjeissa ja erässä tunnetussa jälkipyykissä painotettiin nimenomaan tiedottamista. TVK:n tehtävän voi tarkistaa nettisivuilta (jos ne toimivat). Vetäkää omat johtopäätöksenne. Jos puhelinrinki on tärkein, sanotaan se sitten ääneen.

BL ei uskalla toteuttaa periaatteitaan. Aiempien mokien vaikutus nykyiseen toimintaan on olematon. Jos samat ihmiset saavat puhelintietoja kavereiltaan ja istuvat päättämässä siitä, miten kuria ylläpidetään, ei sisäpiirin tiedottamiseen myöskään tulla puuttumaan lähitulevaisuudessa. Muut Bongariliittolaiset ilmeisesti rahoittavat toiminnallaan sen että kärkiporukka saa kerätä pinnoja? Ei lintutiedotuksen ylläpito ilmaista ole. Siihen tarvitaan bongariveljien ja -siskojen rahaa. Jos näille ihmisille ei sitten vastineeksi liittoon kuulumisesta onnistuta ilmoittamaan rareista silloin, kun niistä todellakin PITÄISI ilmoittaa, en olisi aivan ihmeissäni vaikka moni harrastaja eroaisi koko liitosta.


* * * 

Länsirannikolla määrätään pimittäjille ja vääntäjille puoli vuotta Suomenselkää. Samalla periaatteella voisi tällaisille kovien rarien pimittäjille määrätä vaikka vuoden piippiarestin kaikista ei-vuodenaikaisharvinaisuuksista. Piippariin pelkät E-kategorian lajit Lapista. Pinnarista voi myös poistaa jonkun lajin, koska jos pimittää ja kuittaa, ei mielestäni ole bongariliiton asnioitunut jäsen.

Jos sössii tällaisen lajin, niin ihan hyvin voidaan pistää vaikka käyttökielto puoleksi vuodeksi koko porukalle joka seisoi tuolla pimityskukkulalla. Pinnarista sen näkee. Sitten on vain syytä toivoa, että sisäpiirissä ollaan. Ja miksei samantien kieltoukaasia niille, jotka soittelevat kaveriverkostoilleen?

32 kommenttia:

 1. Aamen. Hiljaiseksi vetää. Kädet ristiin ja katse alas. Nimi lista Malminkartanon pimittäjistä tulee tänne heti kun tiedot saadaan kerättyä. Heitä voi sitten jatkossa tervehtiä bongaus paikoilla asiaan kuuluvalla hartaudella.

  VastaaPoista
 2. Toimitaan kuitenkin sivistyneesti. Liiton säännöissä todetaan mm. seuraavaa:

  "Myös sääntöjen ja niiden nojalla annettujen sisäisten ohjeiden vakava rikkominen oikeuttaa hallituksen päättämään jäsenen erottamisesta."

  "Mikäli Lintutiedotukseen liittynyt rikkoo, mitä näiden sääntöjen 4 §:n 2 momentissa on mainittu, tai Lintutiedotuksen johtoryhmän tai työvaliokunnan yksittäistapauksissa antamia ohjeita, ja rikkomus on vakava tai toistuva, työvaliokunta voi päättää jäsenen sulkemisesta Lintutiedotuksesta toistaiseksi."

  Liitto siis päättäköön mikä on sopiva sanktio tässä tapauksessa. Keinoja kyllä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liitolla on keinoja pperilla mutta ei munaa käyttää niitä. Turha odotella mitään. Varoitusten ja erottamisten tarkoitus olisi olla uhka pimittäjälle ja toisaalta muistutus jäsenistölle eytä kaikkea ei dallita. Tämä opetettiin minulle jo Hyylässä. Mutta jos mitään ei ikinä yehdä on viesti täysin selvä eli liitto epäsuorasti kannustaa vapaamatkustamiseen. Toimihenkilöiden vaihto???

   T. Mike M.

   Poista
  2. Liitolla on keinoja pperilla mutta ei munaa käyttää niitä. Turha odotella mitään. Varoitusten ja erottamisten tarkoitus olisi olla uhka pimittäjälle ja toisaalta muistutus jäsenistölle eytä kaikkea ei dallita. Tämä opetettiin minulle jo Hyylässä. Mutta jos mitään ei ikinä yehdä on viesti täysin selvä eli liitto epäsuorasti kannustaa vapaamatkustamiseen. Toimihenkilöiden vaihto???

   T. Mike M.

   Poista
 3. Minä ehdotan, että malminkartanon porukka jättää eliksen laskematta. Jo ihan kohteliaisuussyistä

  VastaaPoista
 4. Kyllä hävettää täällä maallakin lukea noita liiton top elislistoja, kun kuulee millä keinoin niitä pinnoja siellä helsingissä päin hankitaan. Voiskohan koko liiton vaikka lopettaa, jos meno on tommosta.

  VastaaPoista
 5. HAHAA PORI NAURAA TSADIN SPEDEILYLLE, HYVÄ MEINIKI TEILLÄ SIELLÄ! MEILLÄ EI OO MUUTEN PIMITETTY IKINÄ :)

  VastaaPoista
 6. Kärkibongareille eliksen arvoa ei voi mitata rahassa tai säännöillä. Nykyisen tasapäistämisen aikana eroja syntyy vain muuttavilla rareilla. Paikalliset hoitaa kaikki. Siksi muuttavista kovista tieto halutaan vain niille, joille se todella kuuluu. Näin toimii ihmismieli. Hyväksykää se.

  VastaaPoista
 7. Ensi havainto, Mankkaa ja Maari viestivät esimerkillisesti. Sitten seuraa tämä kauhea itku ja parku siitä, kun yhdestä paikasta viesti ei lähtenyt heti ja siinäkin oli syynä tekninen ongelma. Jos on sovittu, että joku luotettava lähettää viestin, niin en yhtään ihmettele, vaikka muu porukka sen jälkeen keskittyy katsomaan upeaa rariteettia ja palvelemaan omaa soittosisäpiiriään, minkä sääntömme tässä tapauksessa suovat. Kuten arvostamani taksiyrittäjä kirjoitti, piippi on näissä tapauksissa aina jäljessä.

  Jos ei kuulu yhteenkään soittopiiriin ja nuijaa sen takia linnun, niin ei sitä tarvitse itkeä muille vaan miettiä, miten asiaan voisi saada muutoksen. Luulisi aikuisten miesten tajuavan, että Bongariliiton kautta muutosta ei tule, joten ainoa tapa on kuulua soittorinkiin. Miten soittorinkeihin sitten pääsee ja miten siellä pysyy; nöyrästi ja pyyteettömästi palvelemalla muita vuodesta toiseen eli antamalla.

  Bongariverkossa taitaa olla pahaa oloaan purkanut n. 10 jäsentä. Onko kellään käynyt mielessä, että mitä mieltä 1000 muuta jäsentä ovat?

  Jos muuten oikein halutaan etsiä sisäpiiriläisiä, niin kannattaa etsiä Pinnarista bongarit, jotka ovat tänä keväänä listanneet sekä ihahaan Kirkkonummelta että pennatuksen Helsingistä. Molemmissa taisi olla piippi pahasti jäljessä.

  VastaaPoista
 8. Niin, viestiä ei tullut Malminkartanosta ollenkaan, vaikka havaintoaika oli 25 minuuttia. Ja kahden viimeisen lintutiedotuksen aikaväli oli 35 min. Näillä faktoilla mega:n pimitys ei nytkään ole selitettävissä mitenkään.

  Viestin kirjoittaminen ja lähettäminen kestää meiltä kuolevaisilta yhden minuutin eli 60 sekuntia (uppan 30 sek). Tässä ajassa viestin ehtii kirjoittaa, tarkastaa ja lähettää. Jos et osaa, harjoittele, lähetä itsellesi ja ota aikaa. Jos ei kiinnosta, älä kuulu liittoon.

  Jos mäellä oli 20 ”bongaria”, olisi sieltä ehditty lähettää noin 20 hlöä x 25 min eli 500 lintutiedotusta. Yhtään ei tullut. Ei heti, eikä ikinä 25 min aikana. Aikaa oli. Moneen viestiin. Selittele siinä sitten. Se siitä yrittämisestä. Ja jokainen voi miettiä, kuinka monta kertaa on tekstari jäänyt Helsingissä lähtemättä. Ei ikinä, eikä kellään, jos send –nappia painetaan. Ei edes Madonnan konsertissa.

  Pinnakärki eli sisäpiiri eli loisrinki yrittää toistuvasti mussuttaa, että piippi on jäljessä. On se tietysti, jos piippiä ei käytetä. Fakta on se, että tuota 60 sekuntia nopeammin kukaan ei välitä tietoa puheluilla. Eli se siitä hitaudesta.

  Tämä kovien lajien soittorinki on vain loisringin tarkoituksella luoma toimintatapa omia tarkoitusperiä varten. Sisäpiirillä on omat miehet liiton elimissä varmistamassa, että tämä toimintatapa saa aina vaan jatkua. Siksi ei ole tullut sanktioita ennen, ei tule nyt, eikä tule vastakaan. Päinvastoin. Nytkin oli liiton omat miehet kärjessä sekä hoitamassa pimityksen että haukkumassa sitä kritisoineet. Ja näiden pitäisi sitten vielä valvoa itseään.

  Onneksi saatiin nyt ohjeet puhelinrinkiin liittymisestä, niin saadaan viimeinkin tieto kulkemaan. Voisiko nuo liittymisohjeet lisätä myös liiton sivuille?

  Ja hauskintahan tässä on se, että samat liiton elinten sisäpiiriläiset sitten kehtaavat mussuttaa muille, että jostain päivänpinnasta ei tieto liiku reaaliajassa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin toimii valiobongarit Helsingissä:

   1 siirsi tiedotusvastuun, kun eihän se nyt mulle kuulu (TVK:n jäsen!)
   2 jolle siirrettiin, ei osannut lähettää tekstaria, kun kännykät hiukka vieraita (puhui kuitenkin useita puheluita seuraavan kanssa)
   3 kiipesi portaita ja oli sen jälkeen kovin väsynyt(ja puhui edellisen kanssa useita kertoja)
   4 Ja nämä 4 - 20 ovat vielä kovin hiljaa. Enää 17 tekosyytä kuulematta. Kirjoittakaa nyt edes nimettömänä jotakin!
   5
   6
   7
   8
   9
   10
   11
   12
   13
   14
   15
   16
   17
   18
   19
   20

   Poista
 9. Tässä hyvä vinkki soittoringin ulkopuoliselle bongarille: Hakeudu staijipaikalla tunnetun/tunnetujen sisäpiirin soittorinkiläisten lähituntumaan ja tee staijauksen ohessa havaintoja näiden käymästä jutustelusta ja puhelinkeskusteluista. Jos sisäpiiriläiselle tulee äkkilähtö, niin kysäise viipymättä mitä ja missä. Sen verran pitää olla puheväleissä, että kysäistä voi keltä tahansa tosi paikan tullen. Useimmin vastaavat ja kertovat mistä on kyse tai ainakin sinne päin. Ehkä suurharvinaisuus, ehkä elis tai mikä pinna tahansa. Suuntaa mahdollisimman tarkasti kohteeseen tai tarkemman tiedon vielä puuttuessa vähintäänkin oikeaan ilmansuuntaan.Tässä vaiheessa on ihan turha soitella "soittorinkiläiselle". Ulkopuoliselle vastaamiseen ei ole aikaa kun on tosi kyseessä. Matkan aikana voi tulla "virallinen" piippi ja siinä tarkat nuotit. Ehkä silloin oletkin jo saapumassa pelipaikalle valmiina koppaamaan lähestyvän suomenpinnan tai mahdollisessa "läheltä piti-tilanteessa" toteamaan kaverin putkella pikku hiljaa loittonevan megararin. Ja sitten ei muuta ku kahville ja munkille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin kun hanhis ja vuosaaren kasa..

   Sisäpiiri sai soiton ja häipyi linnun perään. Me jäätiin kasalle suu auki seisomaan. Ei vastattu mihin menevät.

   Sisäpiiri ajoi kohti Keravaa, kolme istui kyydissä. Kukaan ei piippaa tietoa edes autossa toimettomana istuessaan. Sormet vaan pyörii siellä aunuksessa.

   Kylläpä nyt tulee hyvää ohjetta, kuuntele ja katsele mitä sisäpiiri tekee..

   Poista
 10. parvekkeen edessä laulaa leppälintu yötä myöden. Ei saa unta vaik kuinka vetäis jallua. Tuleek sanomist jos ampuis sen ilmakiväärillä huitsin helvettiin mesoamasta? Aukoo päätääm aamun pikkutunneille ku bemarilla ajeleva amis jossain sedun juottolassa. Todella raivostuttavaa. Nimimerkillä Turkulainen lintujen havainnoija.

  VastaaPoista
 11. Ei tule, jos olet tarpeeksi rikas tai väität luulleesi sen olen myyrä

  VastaaPoista
 12. Oi arvon BAB, eikö se ole ihan kuitenkin ihan ok että soitan ensin kavereille ku näillä älypuhelimilla on niin vaikee kirjoittaa ja kaverilla on vanha nokia millä on helpompi laittaa viestiä. Kaveri ei kyl kuulu liittoon, mut haittaax se ku käskin kuitenkin välittää tiedon eteenpäin ja se soitti mutsille ja kerto eliksestä. Niin ei siitä voi rangaista mitenkään, eihän?

  VastaaPoista
 13. Olik Turkkuse ruastepääsky rufula.

  T: Jokke Toispual

  VastaaPoista
 14. kysy rari-Japilta! Vitustako BAB sen tietää ellei omista kristallipalloa. Enemmän rari-Japi näkee ku se kaveri ku kattelee kikkeä ja ilmoittaa/päivittää sen TUNNIN päästä pikkukorpparina. Vedä "Jokke Toispual" se pää pois sieltä perseestä. terv. Mr Rufula, Turkulainen lintuhavainnoija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei Japii tiär ni kysyngk mää Jopiilt ?

   T: Jokke

   Poista
 15. ja on muuten sunkin jutut BAB nykyään aika väsyneitä..

  VastaaPoista
 16. Keskustelu kärkibongarin kanssa...
  "Kovat tulee aina, siis ihan aina ensin soittojen kautta ja vasta sitten tekstiviesteillä."

  Olen saanut seurata tilannetta sen verran monta vuotta, että alan epäillä Kärjen olevan oikeassa.

  Olkaa huoletta, soiton saavat kyllä kaikki jotka ovat osoittautuneet sen arvoisiksi. Te muut ehditte sitten kyllä vähän myöhemminkin.


  VastaaPoista
 17. Olisko aika herätä ja valistaa meitä sivistymättömiä urpoja! Varsinkin porilaissii!

  VastaaPoista
 18. Kaikkein mukavinta lintuharrastukseni oli nuorena. Asuin pienessä kaupungissa enkä tuntenut yhtään muuta lintuharrastajaa. Minulla ei ollut vielä autoa, joten ekoilin, vaikka sitä sanaa ei silloin tunnetukaan. Retkeilin ilman pinnatavoitetta. En hakenut mitään lajia. Ei ollut tiiraa ei tiedotusta. Vuodareita kertyi yli 60, enkä kaivannut niitä 200 joita en nähnyt. Kun mahdollisuudet bongaukseen aikuisiällä aukesivat rahan ja sen tuomilla avuilla: auto, tekniikka, tiirat yms. niin kuvaan tuli mukaan myös bongarien välinen kilpailu ja siitä syntyvä pimityskulttuuri ja paha mieli. Mutta kun paluuta entiseen ei ole, niin yritän ottaa pinnat niin, että olen mahdollisimman vähän kosketuksessa muihin bongareihin. Aivan kuten alkuaikoina.

  VastaaPoista
 19. Onko valtakunnassa kaikki hyvin?

  VastaaPoista
 20. Pinnarin mukaan Malminkartanossa olivat vain seuraavat henkilöt (ei siis viestissä väitettyä 20 henkilöä). Heitä ei siis koske ilmoitusvelvollisuus, mutta heille pitää tietysti muiden ilmoittaa omat havaintonsa. Ja bongariliiton mielestä kaikki on kunnossa, kukaan ei tehnyt nytkään mitään väärää.

  Jorma Vickholm
  Pekka Komi
  Ari Ahtiainen
  Leo Wallinmaa
  Kimmo Hotulainen
  Sami Tuomela
  Jari Mäntysalo
  Panu Muhli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei tietenkään ehtinyt piipittää, kun kaikilla oli puhelut niin kesken! Ja bongariliitto siunasi taas kerran soittoringin käytön! Onneksi erosin jo liitosta!

   Poista
 21. He he, aina saa nauraa näitä bongareiden juttuja. Voiko turhempaa "harrastusta" olla. Mulle on ihan sama jos 10 kilometrin päästä kotoa menee joku pennatus. Tosimiehet plokkaa ite sellaset eikä juokse perässä. Kohdalle osuu kun kohdalle osuu. Ja maistuu makealle, kokemuksesta voin sanoa!

  Koskas tulee uuttaa settiä, kevät kun on nyt tulossa...

  VastaaPoista
 22. Tiiraan lyötiin aprillipäivänä paljon tekaistuja pikkukotka- ym. havaintoja. Vaikka vitsi alkoikin vanheta jo heti ensimmäisten havisten jälkeen, ihmettelen silti aiheutuneen porun määrää verrattuna siihen, että vuoden ensimmäiset -listoillekin on päätynyt sanoinkuvaamaton määrä paskaa; pääasiassa rekisteröitymättömien mutta myös rekisteröityneiden käyttäjien havaintoja eikä näitä ainakaan samalla tehokkuudella sieltä vaikuteta siivoavan. Jos kerran aprillipilailu oli omiaan tekemään hallaa Tiiran uskottavuudelle, ei vuoden ensimmäiset -listoilla paljon paremmin mene. Eikohän olisi aika sulkea rekisteröitymättömät käyttäjät ja patologiset tapaukset koko palvelun ulkopuolelle, jotta Tiiran havaintodata säilyisi käyttökelpoisena. Tässä muutama esimerkki havainnoista, jotka joutaisivat suoraan roskikseen:

  8.4.2014 Metsäkirvinen Lempäälä, Kirkkojärvi
  6.4.2014 Rantasipi Loviisa, Malmsby
  6.4.2014 Kirjosieppo Kemiönsaari, Torsböle
  5.4.2014 Nuolihaukka Naantali, Ruona, Kurkelankatu 2
  5.4.2014 Luhtahuitti Finström, Emkarby, Pumphuset
  2.4.2014 Räystäspääsky Hanko, Haaganpuisto, Pitkäkatu 31
  30.3.2014 Lapinkirvinen Siuntio, Råbergen
  30.3.2014 Pajulintu Helsinki, Tapanila Fallkulla
  27.3.2014 Mustahaikara Kirkkonummi, Luoma
  23.3.2014 Pikkukiljukotka Espoo, Matalajärvi, lintutorni

  Ei hyvää päivää, sanon vaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä ajankohtainen otanta ja esimerkki.

   Lintuharrastuksella on vain yksi merkittävä arvo. Havaintojen oikeellisuus.

   Se uhrattiin birdlifen jäsenhankintakampanjan mukana julkaisemalla 2006 koko kansalle täysin avoin tiira. Tuona vuonna Lintuharrastus siirtyi lopullisesti 7päivää-aikakauteen. Paljon hauskoja havaintoja koko kansalle reaaliajassa! Siihen loppui oikean lintuharrastuksen historia Suomessa. Toivottavasti muutama uusi jäsen oli sen arvoista.

   Metsästäjillä on sentään joku tutkinto lajintuntemuksesta. Lintuharrastajilla ei mitään. Tiiran havainnoista iso osa on pelkkää sontaa. Ja tiiran havaintojen perusteella yritetään vaikuttaa suojelusasioihin. Minä en nykytiiran havaintojen perusteella uskaltaisi vaatia tai lausua kenellekään mitään. Virheellinen havaintomassa on arvoton kaikkiin tarkoituksiin.

   Koko kansalle avoin tiira rinnastuu siihen, että metsästäjät jakaisivat kaikille suomalaisille aseet sanoen, että menkäähän pihalle ampumaan riistalintuja ja liittykää samalla mukaan hauskaan metsästysharrastukseen! Vaikutusvaltamme (vai toimiston työpaikkojen määrä?) kasvaa, kun saamme mahdollisimman paljon uusia ampujia.

   BirdLifella pitäisi olla koko maan kattava vaativahko harrastajatutkinto, jonka läpäisemisen jälkeen saisi käyttöoikeuden Tiiraan. Ilman tätä tiira on vain 7päivää-tietokanta. Ja metsästäjätkin ovat lintuharrastajia valovuosia edellä toiminnan järkevässä organisoinnissa. Heillähän on jopa oma valtakunnallinen harrastajatutkinto!

   Yhdessä asiassa tiira on hyvä. Se on tarjonnut loistavan foorumin kaikille suomen vääntäjänarsisteille ja mentaalihoidokeille suoltaa esille koko kansalle näitä kuviteltuja havaintojaan ilman mitään kontrollia ja valvontaa. Tällä lintuharrastuksen osa-alueella menee nyt paremmin kuin koskaan! Onneksi meillä on birdlife ja sen jäsenhankintakampanjat.

   Poista
  2. Koska sinä en nähnyt lajia, ei tarkoita etteikö lajia olisi nähty. Minkä tahansa lajin voi nähdä koska tahansa, kas, kun linnulla on siivet. Aika moni noista luettelemistasi havainnoista on varmaan oikeita ottaen huomioon säätilan. Toiseksi, pihapongauksen ja rekisteröimättömien havaivainnot pitäisi laittaa omaan tietokantaan tai ainakin johonkin 2-kategoriaan.

   Poista